Fakta om Thailand

Thailand – det leende landet

Thailand, som fram till 1939 kallades Siam, är numera känt som en av världens främsta turistparadis och över 20 miljoner turister förväntas besöka landet under 2012. De flesta av dessa kommer hit för det underbara klimatet och vädret, men Thailand har mycket mer att erbjuda än så. Med den livliga huvudstaden Bangkok, till det avskilda höglandet, fascinerande historia och kultur till alla attraktioner och en fantastisk underhållning i ett modernt kosmopolitiskt samhälle.

Folket och språket

Cirka 80 procent av Thailands befolkning är etniska thailändare. Den största minoritetsgruppen är kineser, och det finns också grupper av bland annat malajer, khmerer, burmeser och indier. Dessutom finns det stamfolk i landets norra delar. De största stammarna är Karen, Hmong, Yao, Akha, Lisu och Lahu.

Det finns goda skäl till att Thailand kallas “leendenas land”. Thailändare är ett fantastiskt vänligt folk och detta bidrar starkt till Thailands popularitet bland turister. Uttrycket mai pen rai, “det spelar ingen roll”, används flitigt.

Det officiella och huvudsakliga språket är thailändska och talas av mer än 90 procent av befolkningen, men det finns en mängd olika dialekter i både thailändska och kinesiska. Engelska används också flitigt, bland annat inom handel, och på etablerade turistorter.

Geografi och klimat

Thailand är till ytan världens femtionde största land, ungefär lika stort som Frankrike. Landet har en kuststräcka på över 3000 km och gränsar till Burma, Laos, Kambodja och Malaysia.

Thailand ligger 15 grader norr om ekvatorn och har ett typiskt tropiskt klimat. Temperaturen brukar ligga mellan 20 och 34 grader men i landets nordliga bergsområden är det oftast betydlig svalare.

Från mars till maj är det som varmast och från juni till september stiger fuktigheten då det är monsunsäsong. Oktober till februari är både lite svalare och torrare och anses allmänt som den bästa tiden att besöka landet.

Kultur och religion

Med mer än 30 000 tempel och över 500 000 munkar är buddhismen en central del av Thailands historia, kultur och livsstil. Vackra skimrande tempel och imponerande statyer står sida vid sida med Bangkoks moderna skyline.

Den största helgdagen är Song Kran då det thailändska nyåret firas. Från den 12 till 14 april omges landet av en karnevalsstämning och vatten sprutas på gatorna.

Loi Kra Tong är en annan högtid och en mycket vacker sådan som firas när det är fullmåne i slutet av november. Efter skymning samlas man vid floder eller vattendrag och insjöar för att sjösätta sina “Kratonger” som symboliserar lycka för framtiden.

Monarkin i Thailand

För thailändarna står kungen och drottningen över alla andra och för att visa uppskattning för monarkin väljer många att klä sig i gult, som är kungens färg.

Den thailändska kungen är den kunglighet i världen, fortfarande vid liv, som suttit längst på sin tron. År 2006 firade kungen 60 år på tronen och befolkningens uppslutning kring jubileet var minst sagt omfattande. I Thailand är Kung Bhumibol Adulyadej omåttligt populär.